“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.” - Jacques Yves Cousteau
Onlangs had ik een leuk gesprek met iemand die ik zakelijk al langer ken. In ons gesprek kwamen we te spreken over spelen. Hoe je dat als kind van nature doet. Lekker vrij, zonder oordeel of terughoudendheid. En dat we dat als volwassenen afgeleerd lijken te zijn. Dat gebeurt bijna ongemerkt als je opgroeit. Hoe jammer is het dat we met zijn allen (ook ik maak me er soms schuldig aan) die energie en puurheid intomen onder het mom van: “sssttt..zachtjes”, “denk aan andere mensen” – “doe maar normaal” (en wat is dan normaal?🤔) – “blijf eens zitten” – “rustig aan” et cetera.
We waren het in ons gesprek al snel eens dat spelen leuk blijft ongeacht je leeftijd. Denk maar eens aan een escaperoom doen met je collega’s of een spelletje Hitster of Codenames met je familie. Maar waarom zou je het spelen beperken tot het jaarlijkse teamuitje of de feestdagen?
Wanneer we ouder worden, leidt het niet spelen soms zelfs tot terminale serieusheid. Dit is een term die wordt gebruikt om het gedrag van mensen te beschrijven die het leven altijd heel serieus nemen en weinig plezier eraan beleven. “Het kan leiden tot stress en kan een obstakel zijn voor persoonlijke en professionele groei” aldus professor Dr. P. Iske.
Zelfs de overheid heeft er aandacht voor Van terminale serieusheid naar meer bevlogenheid | Nieuwsbericht | Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie .
Deze blog is een ode aan het spelen en een oproep tot meer spelen want spelen is leuk en heeft veel voordelen. Spelen leidt bijvoorbeeld tot:
⬇️verlaging van stresshormonen en ⬆️bevordering van ontspanning en welzijn. Het kan symptomen van depressie en angst verminderen en je algehele stemming verbeteren. (bron: National Institute for Play (NIFP): Play and Mental Health)
➕ creativiteit en probleemoplossend vermogen. Spelen stimuleert creativiteit en helpt je om op nieuwe innovatieve manieren naar problemen te kijken. Dit kan leiden tot betere oplossingen en een verbeterde cognitieve flexibiliteit. (bron: American Journal of Play: The Role of Play in Creative Thinking)
⬆️sociale verbinding en bevordering van empathie, vertrouwen en samenwerking. Het kan de kwaliteit van je relaties verbeteren, zowel persoonlijk als professioneel. (bron: Psychology Today: The Social Benefits of Play)
Hopelijk inspireren de argumenten je om meer speelse momenten in je dagelijks leven te integreren, zowel in je werk als privé! En vergeet niet om vaak te lachen, mag ook om jezelf😉. Ikzelf heb hele goede herinneringen aan momenten van spelen in mijn werk, dat zijn de momenten waarop je elkaar soms van een heel andere kant leert kennen, waar verbinding ontstaat of versterkt wordt en nieuwe tradities worden geboren. Thuis hebben we een grote spelletjeskast en spelen we regelmatig een spelletje. Even echt aandacht voor elkaar, met elkaar samenwerken of juist tegenwerken, plagen en lachen. Heb jij nog leuke speltips, laat het in de reacties weten. Speel jij nog veel?
Reactie plaatsen
Reacties