Kwetsbaarheid

Gepubliceerd op 21 maart 2025 om 16:33

Hoe vaak per week doe jij alsof het goed gaat, terwijl je eigenlijk iets anders voelt?

Op je werk. Thuis. Met vrienden.

We zijn er allemaal experts in geworden: jezelf groot houden, een soort masker opzetten. Maar wat kost dat je eigenlijk? En... wat als je het eens anders doet?

 

Waarom doen we toch zo moeilijk?

Kwetsbaarheid heeft nog best een slechte reputatie.

We denken dat het zwak is. Soft. Een teken van falen.

Op ons werk houden we ons groot, doen we alsof we alles onder controle hebben. Maar waarom? Waarom vinden we het zo eng om onszelf te laten zien?

Misschien omdat we bang zijn dat als we écht laten zien hoe we ons voelen, de ander zich ongemakkelijk voelt. Of dat we dan zwak overkomen. Maar wat gebeurt er als je het wél doet?

Juist. Meer begrip. Betere samenwerking. Minder stress.

Want denk eens aan de momenten dat iemand anders zich kwetsbaar opstelde bij jou. Dat ze toegaven dat ze ergens mee zaten. Wat deed dat met jou? Precies. Je voelde je verbonden. Dichterbij die persoon.

Het gekke is dus eigenlijk: als iemand anders zich kwetsbaar opstelt, vinden we dat moedig. Maar als het om onszelf gaat? Dan houden we de schijn op.

Raar toch?

De nadelen van jezelf groot houden & je kwetsbaarheid verstoppen

  1. Stress & spanning stapelen zich op
    Als je voortdurend doet alsof alles oké is, terwijl dat niet zo voelt, raak je emotioneel en mentaal uitgeput. Het kost bakken energie om je anders voor te doen dan je bent.
  2. Oppervlakkige relaties (zowel op werk als privé)
    Echte verbinding ontstaat als je ook je twijfels, onzekerheden of struggles deelt. Hou je altijd je masker op? Dan blijft het contact vaak oppervlakkig.
  3. Minder hulp & samenwerking
    Niemand weet wat jij nodig hebt als je alles zelf wilt fixen. Gevolg: je gaat steeds meer alleen dragen, terwijl het zoveel lichter wordt als je hulp durft te vragen.
  4. Je mist kansen om te groeien
    Kwetsbaar zijn betekent dat je feedback durft te vragen, openstaat voor nieuwe inzichten en leert van wat (nog) niet perfect gaat. Hou je je groot? Dan mis je die leermomenten.
  5. Interne druk & zelfkritiek
    Je creëert onbewust het idee dat je altijd sterk, slim en succesvol moet zijn. Dat legt de lat steeds hoger — en eerlijk, niemand kan dat volhouden zonder zichzelf gek te maken.

 

De kracht van kwetsbaarheid zit in durven uitspreken wat er écht speelt. En nee, dat betekent niet dat je overal je diepste gevoelens hoeft uit te storten. Maar wel dat je eerlijk mag zijn over wat je voelt en nodig hebt.

Het goede nieuws

Je kunt er vandaag nog mee beginnen. En wees gerust: ik doe het al langere tijd inmiddels en kan uit eigen ervaring zeggen dat het me eigenlijk alleen maar positieve dingen oplevert zoals begrip en oprechte verbinding.

Wat als je jezelf wel kwetsbaar opstelt?

Om je op weg te helpen, geef ik je vijf tips om jezelf meer kwetsbaar op te stellen (en wat het je oplevert):

  1. Durf te zeggen “Ik weet het niet” en vraag om hulp
    ➝ Het voordeel? Je krijgt hulp, in plaats van dagen stressen en worstelen in je eentje.  Scheelt ook een dotje frustratie..
  1. Vraag om wat je nodig hebt
    ➝ Anderen kunnen geen gedachten lezen. Duidelijkheid zorgt voor betere samenwerking en minder misverstanden. Voorbeeld: je werk stapelt zich op en je merkt dat je energie opraakt. In plaats van door te ploeteren, geef je aan bij je leidinggevende: "Ik wil mijn werk goed doen, maar merk dat het te veel wordt. Kunnen we kijken naar een oplossing?"
  2. Deel ook eens iets wat níet perfect gaat
    ➝ Grote kans dat de ander denkt: “Hé, dat herken ik!” en het is ook menselijk 😉
    Gevolg? Anderen voelen zich vrijer om ook hun struggles te delen én je kunt samen kijken hoe een klus de volgende keer soepeler kan.
  3. Geef je grenzen aan (voor je overloopt)
    ➝ Het levert rust, duidelijkheid en respect van je omgeving op omdat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen energie én voor de kwaliteit van je werk. Voorbeeld: iemand vraagt of je nóg een klus wilt oppakken, bovenop je volle to-do lijst. In plaats van automatisch "prima" te zeggen, reageer je: "Ik wil dat graag goed doen, maar mijn planning zit echt vol. Kunnen we samen kijken wat prioriteit heeft, of dit later oppakken?"
  1. Laat zien wat je raakt — ook emotie mag er zijn
    ➝ Mensen voelen zich veiliger en meer verbonden bij iemand die zichzelf durft te zijn. Voorbeeld: Je gaat door een moeilijke periode – een zieke ouder, relatieproblemen, slecht slapen. Je vertelt je leidinggevende of collega’s: "Dit speelt op de achtergrond. Ik doe mijn best, maar soms ben ik minder scherp. Ik wilde het even laten weten."

Kortom: kwetsbaar opstellen maakt je geen ‘zwakke schakel’, maar juist iemand die echte verbinding en vertrouwen creëert.

Oefenen, oefenen

Kwetsbaar zijn klinkt simpel, maar eerlijk gezegd: het is spannend. Jezelf laten zien zonder masker, zonder mitsen en maren… dat vraagt lef. En oefening.

Misschien herken je dat je soms blijft hangen in dat ‘groot houden’. Dat je wéét dat eerlijk zijn je verder brengt, maar toch ergens blokkeert. Je hoeft dat niet alleen uit te vogelen.

Ik kan je helpen in jouw proces hoe je met meer vertrouwen jezelf kunt laten zien op je werk, zonder dat het je energie kost, maar juist energie oplevert. Zodat je niet alleen verbinding maakt met anderen, maar vooral met jezelf.

Klinkt dat als iets waar je meer van wilt?

Laten we samen ontdekken wat kwetsbaarheid jou kan brengen. Stuur me een berichtje. Geen verplichtingen, gewoon even kennismaken. Wie weet wat voor moois daaruit ontstaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Monique dechering
9 dagen geleden

Hey marloes
Wat een pakkende woorden.
Echt waar hier zouden veel mensen wat mee moeten doen. Dan zou het allemaal net wat makkelijker leuker relaxter zijn.
Ik ga het iig in mijn oren knopen.
Hulp vragen is geen zwakte maar eigenijk een goede eigenschap.
Gr monique

Marloes
9 dagen geleden

Hoi Monique,

Precies dat! Kwetsbaar zijn is best spannend en daardoor moeilijk maar levert zoveel in positieve zin op. Goed om je daar van bewust te zijn en blijven.

Groet,
Marloes